L’enrogiment de la cara, juntament amb la presència de protuberàncies semblants a l’acne podria indicar la presència de rosàcia, una condició inflamatòria comuna de la pell.
Símptomes de la rosàcia
Els símptomes de la rosàcia solen produir-se a la zona central de la cara (galtes, front, nas, al voltant de la boca i al mentó). Aquests símptomes, que varien segons el cas, poden tenir una o més de les següents alteracions:
Enrogiment a la part central de la cara que abasta zones convexes de galtes, nas i front.
Telangièctasi: les telangièctasis són petits vasos sanguinis sota la pell que, en dilatar-se, es fan visibles.
Pàpules-pústules: molts pacients que pateixen de rosàcia desenvolupen grans vermells (pàpules) o grans de pus (pústules) a la cara.
Rubefacció: tendència a ruboritzar-se amb facilitat, sobretot després de diversos estímuls, com els canvis de temperatura, les begudes alcohòliques o situacions d’estrès.
Símptomes oculars: la rosàcia també afecta freqüentment als ulls, produint sensació de coïssor, picor, sequedat, augment de sensibilitat a la llum o inflamació de les parpelles.
Factors de causa
Alguns dels factors essencials que poden causar rosàcia son:
Els canvis als vasos sanguinis que hi ha sota la pell, que poden estar alterats per una predisposició genètica, i en resposta a estímuls externs (exposició solar, alcohol, estrès, temperatura calenta o freda, menjars picants…).
La inflamació crònica de la pell, probablement com a conseqüència de les alteracions anteriors i a la qual se sumen altres factors (alteracions de la immunitat, activitat microbiana).
Tractaments
Els pacients diagnosticats de rosàcia és fonamental que es protegeixin de la llum del sol i utilitzin diàriament cremes foto protectores d’alta potència, tant a l’estiu com a l’hivern. A més, és recomanable la utilització de sabons suaus i evitar les locions alcohòliques (típiques de desmaquillants o productes per a l’afaitat).
Abans d’establir un tractament, és necessari identificar els factors desencadenants de la rosàcia segons cada cas. El tractament pot variar en funció dels símptomes i la gravetat dels mateixos:
Tractaments tòpics (per aplicar directament sobre la pell).
Tractaments orals (antibiòtics, entre d’altres).
Tractaments amb làser i llum polsada intensa (IPL): el seu dermatòleg li indicarà quin és el moment indicat per realitzar aquest tipus de tractament.
Els tractaments aplicats, segons el cas de cada individu, poden ajudar a atenuar els símptomes, millorar l’aspecte de la pell i augmentar la qualitat de vida dels pacients.
Recordi que, si té qualsevol dels símptomes descrits, pot considerar visitar el seu metge o dermatòleg. Un dels aspectes més importants, és evitar els factors desencadenants i seguir el tractament prescrit.
Referència bibliogràfica
Fundacionpielsana.es. (2016). Fundación Piel Sana – Wikiderma Rosácea. [online] Disponible a: http://fundacionpielsana.es/wikiderma/rosacea [Accès 29 Agost 2016].