Les Malalties de Transmissió Sexual, conegudes per les sigles MTS, engloben múltiples malalties que es transmeten a través del contacte sexual per diversos agents infecciosos, com ara bacteris o virus. Inclouen el contacte oral, anal i vaginal (en alguns casos és suficient el contacte pell-pell entre genitals per a la seva transmissió).
Quines són les MTS més freqüents?
Aquestes són les MTS de motiu de consulta més freqüent en dermatologia:
- Herpes genital
- Virus del papil·loma humà (VPH)
- VIH i Sida
- Sífilis
- Gonorrea
- Clamídia
- Tricomoniasis
Quins són els símptomes?
Les MTS no sempre presenten símptomes, o poden causar símptomes lleus. Per això mateix, és possible tenir una infecció i no saber-ho i transmetre-la a altres persones. Si hi ha símptomes, poden incloure:
- Nafres o berrugues a l’àrea genital
- Micció freqüent o dolorosa
- Picor i envermelliment a l’àrea genital
- Secreció inusual del penis o la vagina
- Ampolles o nafres a o al voltant de la boca
- Olor vaginal anormal
- Picor, dolor o sagnat anal
- Febre
Com podem prevenir les MTS?
El millor mètode anticonceptiu per prevenir la transmissió d’ETS és l’ús del preservatiu, però no elimina del tot el risc de contraure o contagiar una MTS. Si tu o la teva parella és al·lèrgica al làtex, es poden utilitzar condons de poliuretà. La manera més fiable d’evitar una infecció és no tenir sexe anal, vaginal o oral.
Com es diagnostiquen les malalties de transmissió sexual?
Les persones sexualment actives cal que parlin amb el seu professional de la salut sobre el risc de contraure malalties de transmissió sexual i si necessita fer-se proves. Això és especialment important, ja que moltes MTS no solen causar símptomes.
Què cal fer si sospito que puc tenir una MTS?
Davant de qualsevol símptoma suggestiu d’ETS o després de conductes sexuals de risc, visita al metge o dermatòleg perquè faci les proves diagnòstiques oportunes per establir un diagnòstic adequat.
Més informació: Medlineplus