El dermatofibroma, també conegut com a histiocitoma fibrós benigne, és un tumor cutani benigne molt freqüent originat per una proliferació excessiva del teixit fibrós de la dermis.
Representa un dels motius de consulta habituals en la pràctica diària d’un dermatòleg. El dermatofibroma pot aparèixer a qualsevol edat i en tots dos sexes, sent més freqüent en dones entre la tercera i la cinquena dècada de la vida. Tot i que es poden localitzar en qualsevol part corporal, el més comú és trobar-los en cames o braços.
Solen presentar-se com una lesió de la pell de forma arrodonida i de petita grandària, habitualment de menys d’un centímetre, de consistència ferma i creixement lent. La seva coloració és variable, des d’un color marró grisenc fins a un color rosat.
Com es diagnostiquen els dermatofibromes?
El més habitual és que el dermatofibroma es diagnostiqui mitjançant una senzilla exploració física. Quan el dermatòleg pessiga lateralment el dermatofibroma amb els dits, es produeix un enfonsament de la lesió donant lloc a una depressió arrodonida.
Generalment no causa cap símptoma (encara que hi ha pacients que presenten picor o fins i tot dolor), per la qual cosa no cal realitzar cap prova complementària. Si existeixen dubtes, el seu dermatòleg pot realitzar una biòpsia per a la seva confirmació histològica.
Quin tractament tenen els dermatofibromes? Cal tractar-los?
En tractar-se d’un tumor benigne en la majoria dels casos no és necessari realitzar cap tractament. Habitualment els dermatofibromes s’extirpen per motius estètics. El tractament més efectiu i recomanable, indicat pel seu dermatòleg, és l’extracció mitjançant cirurgia ambulatòria amb anestèsia local.
Revisions amb el dermatòleg
Ja que es tracta d’un tumor benigne, no és necessari que el revisi periòdicament. Encara així, si detecta canvis, com un ràpid creixement, vores mal definides o un increment de la seva profunditat, és aconsellable que consulti de nou amb el seu dermatòleg.
Font: Fundación Piel Sana