La dermatitis de contacte és una afecció per la qual la pell resulta enrogida, adolorida o inflamada després del contacte directe amb una substància.
Per la seva causa o tipus de reacció, la dermatitis de contacte es pot classificar en dermatitis irritant o dermatitis de contacte al·lèrgica.
Dermatitis irritant
La dermatitis irritant és el tipus més comú. La causa més directa ocorre pel contacte amb àcids o materials alcalins (detergents, xampús, tints per al cabell, plaguicides, dissolvents o altres químics).
La reacció amb freqüència s’assembla a una cremada. La causa d’aquesta dermatitis no és una al·lèrgia, sinó la reacció de la pell a una substància molt irritant.
Dermatitis de contacte al·lèrgica
La dermatitis de contacte al·lèrgica es produeix quan la pell entra en contacte amb una substància que provoca una reacció al·lèrgica. Els al·lergògens comuns que provoquen aquesta reacció poden ser:
- Adhesius, fins i tot els utilitzats per a les pestanyes o perruquins postissos
- Antibiòtics, com la neomicina fregada sobre la superfície de la pell
- Bàlsam de Perú (utilitzat en molts productes personals i cosmètics, així com en molts aliments i begudes)
- Teles i peces de vestir
- Fragàncies en perfums, cosmètics, sabons i cremes humectants
- Esmalt d’ungles, tints per al cabell i solucions per arrissats permanents
- Níquel i altres metalls (es troba en joies, corretges de rellotges, cremalleres metàl·liques, ganxos de sustentacions, botons, navalles, estoigs de llapis labial i pólvores compactes)
- Heura verinosa, roure verinós, zumaque verinós i unes altres plantes
- Guants o sabates de cautxú o làtex
En ocasions, la reacció a un al·lergogen no succeeix la primera vegada que entra en contacte amb ell, sinó que pot desenvolupar-se després de futures exposicions al mateix.
Per exemple, pot tornar-se més sensible a un tipus d’al·lergogen i presentar una reacció si usa un producte o està en contacte amb un tipus de material de forma regular. Aquesta situació pot presentar-se amb l’ús de productes com a locions d’afaitar, filtres solars, pomades o perfums.
Bibliografia: contacto, D. (2017). Dermatitis de contacto: MedlinePlus enciclopedia médica. [online] Medlineplus.gov. Disponible a: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000869.htm [Accès 12 Gener. 2017].