L’acne és una malaltia que es caracteritza per l’aparició de lesions a la pell com a conseqüència d’una fol·liculitis, una inflamació i posterior infecció del porus fol·licular (orifici de sortida del pèl).
La inflamació de les glàndules pilosebàcies de la pell obstrueix els seus porus i facilita l’aparició de diferents erupcions cutànies a la pell.
L’acne es presenta amb major freqüència en els adolescents, causat pels canvis hormonals que estimulen les glàndules sebàcies de la pell, però pot ocórrer a totes les edats.
Causes
Altres canvis hormonals que també agreugen l’acne poden ocórrer amb:
- els períodes menstruals,
- l’embaràs,
- l’ús d’anticonceptius,
- l’estrès,
- la utilització d’alguns cosmètics i productes per al cabell gras,
- alguns fàrmacs que contenen esteroides, estrògens, testosterona o fenitoína, i
- la sudoració excessiva.
Símptomes
L’acne es manifesta clínicament amb diversos tipus de lesions. Les lesions de l’acne es localitzen principalment a la cara (front, galtes i mentó), l’esquena i les espatlles, que són les zones seborreiques del cos.
Durant l’hivern l’acne sol empitjorar i millora a l’estiu, probablement a causa de l’efecte beneficiós del sol. La dieta té escassa o nul·la influència; no obstant això, algunes persones són sensibles a certs aliments. Eliminar-los de la dieta durant diverses setmanes i tornar a incloure’ls mesos més tard pot ajudar a determinar la seva veritable influència.
L’acne també pot aparèixer amb cada cicle menstrual en les dones joves i pot desaparèixer o empitjorar notablement durant l’embaràs.
Els principals símptomes que apareixen a la pell són:
- Quists.
- Crostes amb erupcions en la pell.
- Pústules.
- Cicatrius en la pell.
- Enrogiment al voltant de les erupcions de la pell.
- Barbs.
- Protuberàncies petites i vermelles.
- Barbs negres.
Prevenció i tractament
Els pacients que pateixen acne poden tenir en compte una sèrie de recomanacions que ajudaran a reduir l’impacte del mateix i la gravetat de les lesions.
L’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia recomana:
- Netejar la cara dues vegades al dia. D’aquesta manera es pot llevar l’excés de greix de la superfície i les cèl·lules mortes de la pell que poden bloquejar els porus. No obstant això, cal tenir en compte que la neteja excessiva pot causar danys, com ressecar la pell a l’excés o irritar l’acne persistent.
- Aplicar els productes recomanats per tractar l’afecció de forma tòpica després de la rentada.
- Assecar la pell sense fregar-la.
- Practicar esport a l’aire lliure i rentar-se la cara després de realitzar-ho per evitar que la sudoració taponi els porus.
- Reduir el contacte del pèl amb la pell de la cara. De fet, els experts no recomanen portar serrell ni llargues cabelleres.
- Intentar no abusar d’aliments com el porc, la brioixeria, el marisc, l’alcohol, la fruita seca, els formatges forts i els aliments que contenen xocolata.
- Triar cosmètics que no continguin olis o greixos en la seva composició.
- Seleccionar fotoprotectors que no siguin grassos.
- No tocar els grans.
- Tenir paciència: l’acne triga mínim tres mesos a guarir-se.
- Evitar l’estrès.
- No compartir tractaments amb altres persones que tenen o hagin tingut acne.
- No tractar les cicatrius mentre les lesions estiguin actives.
Diagnòstic
El diagnòstic es realitza clínicament davant la presència d’una o diverses lesions elementals.
En alguns pacients en els quals l’acne s’associa a altres alteracions, com a trastorns menstruals, caiguda de cabell, seborrea o augment de borrissol, és necessari realitzar una analítica hormonal complementària que permetrà descartar la presència d’alteracions hormonals i orientar millor el tractament.
Bibliografia
Acné tratamientos, síntomas e información en CuidatePlus. (2017). CuidatePlus. Accés 12 gener 2017, des de http://www.cuidateplus.com/enfermedades/dermatologicas/acne.html