La pitiriasi versicolor, també coneguda com a tinya versicolor, és una infecció cutània causada pel fong Malassezia (o Pityrosporum). Es tracta d’un fong de caràcter lipòfil – que forma part de la microbiota cutània – i es manifesta a zones de la pell amb tendència a greix, com l’esquena, el tòrax o el pit i, en alguns casos, a la cara.
Afecta la pigmentació normal de la pell, donant lloc a l’aparició de taques blanques de diversa grandària i amb canvis de coloració.
A qui pot afectar la pitiriasi versicolor?
Pot afectar a persones de qualsevol edat, encara que és més freqüent en nens i adolescents per diverses causes:
- Augment de la producció de greix en la pell
- Canvis hormonals.
- Sistema immunitari dèbil.
- Climes càlids i humits.
Símptomes
A part del problema estètic, la pitiriasi versicolor produeix pocs símptomes:
- Picor lleugera ocasional.
- Descamació.
- Canvis de color de la pell, que poden ser més clares o més fosques del normal
És contagiós?
El fong pityrosporum no causa dolor i tampoc és contagiós, però pot produir angoixa emocional o inseguretat en el pacient. Tanmateix, el color de la pell pot anar canviant durant diverses setmanes o mesos i reaparèixer després d’un temps, sobretot en climes càlids i humits.
Tractament
Aquest tipus de fong és fàcil d’eliminar, però poden passar unes setmanes o mesos fins que la pell no torna al seu color habitual.
El tractament pot variar segons la severitat del fong en cada pacient o la localització de les lesions. Encara que no cal prendre cap mesura especial, cal recordar que les recurrències poden ser especialment freqüents en aquelles condicions que afavoreixin el creixement d’aquest fong.
Encara que no és un problema greu de salut, si és important poder ser distingirlo d’altres processos dermatològics amb lesions similars per a actuar en conseqüència i solucionar-ho com més aviat millor.
Si tens qualsevol dubte o pregunta, contacta amb la Dra. Rosa Mª Casanovas i Puigbonet, Metge especialista en Dermatologia Medicoquirúrgica i Venereologia a Girona.
Sarahrosenau on Flickr.com, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons